پرسش‌های متداول



پویش ستاره و سیاره هر سال برگزار می‌شود؟

خیر. پیش از این، اتحادیه بین‌المللی نجوم فقط یک بار در سال 2015/1394 طرح مشابهی را با مشارکت نهادهای نجومی 45 کشور برای نام‌گذاری 14 ستاره و 31 سیاره فراخورشیدی انجام داده بود. در آن پویش پس از دریافت بیش از نیم میلیون رای از 182 کشور، نام‌های پیشنهادی برای همیشه روی ستاره‌های مشخص شده و همچنین آن سیاره‌های فراخورشیدی ماندگار شد؛ در آن زمان هیچ نامی از ایران به مرحله ثبت نرسید. سال 2019/1398 همزمان با صدسالگی اتحادیه بین‌المللی نجوم، این فرصت مجدد در اختیار کشورها قرار داده شد که طرح ایران نیز برای برگزاری این پویش به تایید اتحادیه رسید؛ پویش #ستاره_سیاره بدین ترتیب نخستین تلاش برای نام‌گذاری جرمی خارج از منظومه شمسی با سرشتی ایرانی است.


ستاره HD 175541 و سیاره HD 175541 b را چه کسی انتخاب کرد؟

اتحادیه بین‌المللی نجوم پس از تایید طرح کشورها، ستاره و سیاره ویژه‌ای را برای هر کشوری که طرحش مورد تایید قرار گرفته بود، مشخص کرد. منظومه در نظر گرفته شده برای نام‌گذاری ایرانی‌ها، به طور اتفاقی دارای ویژگی‌های جذابی است از جمله فاصله تقریبا یکسان سیاره از ستاره مادر با فاصله زمین از خورشید و دوره گردش حدودا 300 روزه سیاره به دور ستاره مادر که نزدیک به یک سال زمینی است.


آیا نام پیشنهادی باید «فارسی سَره» (بدون واژگان غیرفارسی) باشد؟

خیر، هر نامی که در واژه‌نامه‌های متعارف ایرانی آمده است، قابل ثبت است.


آیا ممکن است، فقط نام سیاره یا ستاره را مشخص کرد؟

خیر، اعضای کمیته ملی پویش نام‌گذاری ستاره مادر و سیاره فراخورشیدی هر دو نام پیشنهادی ستاره و سیاره و شرحی که برای این دو نام آمده را با هم داوری می‌کنند.


آیا با ارسال نامه (غیراینترنتی) می‌شود در این پویش شرکت کرد؟

بله، لطفا نامه خود را به نشانی یا شماره نمابر زیر با ذکر عنوان «پویش ستاره سیاره» ارسال فرمایید. نشانی: بلوار نلسون ماندلا، بالاتر از اسفندیار، ارمغان شرقی، پلاک ۲۵، روابط عمومی سازمان فضایی ایران نمابر: ۲۲۰۳۹۱۹۴ -021